Artefaktit ---> Rakenteet ja prosessit, jotka näkyvät organisaatiossa.
Tutkiessani artefaktia käsitteenä löysin linkkejä aiheesta, joita käytän apuna pohdinnassani:
Artefakti on filosofian näkökulmasta karkeasti ajateltuna jotain ihmisen luomaa. Tämä siis karkeasti ajateltuna. Organisaatiokulttuurissa artefaktit ovat helpoimmin havainnoitavissa. Artefaktien havainnoimiseksi tarvitsee vain liikkua organisaatiossa, jolloin voi havaita näkyviä rakenteita ja prosesseja. Esimerkiksi työntekijöiden työvaatetus ja käyttäytymisetiketti voidaan nähdä artefakteina.
Ilmaistut arvot --> Päämäärät, filosofiat ja strategiat, jotka ilmaistaan. Näin ollen ne toimivat perustana toiminnalle.
Ilmaistut arvot vastaavat kysymykseen miksi yrityksessä toimitaan määrätyllä tavalla. Arvoilla voidaan viitata esimerkiksi rehellisyyteen, avoimuuteen, ahkeruuteen. Otetaan arvoista pohdinnan alle rehellisyys. Rehellisyys voi näkyä asiakkaalle esimerkiksi täydellisenä erittelynä tilauksen yhteydessä. Näkyvää toimintaa ohjaavat kuitenkin alla käsiteltävät pohjimmaiset ajatukset, jotka voivat olla yhdenmukaiset ilmaistujen arvojen kanssa. Tilanne voi kuitenkin olla myös toisin
Pohjimmaiset ajatukset --> Ovat tiedostamattomia. Pohjimmaisiin ajatuksiin kuuluvat käsitykset, uskomukset ja tunteet, jotka ohjaavat käyttäytymistä. Pohjimmaisten ajatuksien ymmärtämiseksi on mm. tutkittava yrityksen historiaa. Pohjimmaiset ajatukset voivat olla sellaisia, että ne ovat olleet mukana yrityksen toiminnassa koko yrityksen elinkaaren aikana. Perustaja on aikanaan uskonut avoimeen yrityskulttuuriin ja alkanut haalimaan yriykseen muita, jotka uskovat myös avoimuuteen. Jos yritys on tämän jälkeen menestynyt, aletaan avoimuutta pitämään yrityksen toiminnan kannalta itsestäänselvyytenä.
Yrityksen toiminnan ymmärtäminen vaatii siis enemmän kuin pintapuolisella tarkastelulla voidaan saavuttaa.
LudoCraft Oy
LudoCraft edustaa yrityst, jonka näkyvät rakenteet, prosessit ja käyttäytymismallit vaikuttavat vähintäänkin mielenkiintoisilta. Yritystä ei voi syytää ainakaan siitä, ettei se yrittäisi erottautua joukosta erilaisella toimintamallilla. Opinnäytetyössä jo pelkästään LudoCraftin nettisivut puhuttelevat opinnäytetyön tekijää. Jo pelkästään työtiloilla on pyritty vaikuttamaan siihen, että ne ruokkisivat luovuutta. Mielestäni tällaisessa toiminnassa tämä on pelkästään positiivinen asia. Tällainen yritys houkuttelee varmasti määrättyä osaa työnhakijoista ja toisaalta toiset työnhakijat voivat kokea tällaisen työpaikan liiankin erilaiseksi.
Sosiaalistuminen <> Perehdyttäminen
Sosiaalistumisen tavoitteena on saada työntekijä osaksi yritystä. Perehdytystä käytetään työkaluna sosiaalistettaessa työntekijää. Perehdytyksen avulla halutaan opettaa kuinka talossa tulee toimia. Perehdyttämisen avulla voidaan vähentää ongelmien syntymistä. Sosiaalistumisen aikana työntekijä voi myös itse havaita organisaation tavat ja roolin, jossa hän työskentelee yhteisössä. Nämä voidaan myös osoittaa uudelle työntekijälle. Jotta rooli voidaan omaksua, tulee oppia roolin vaatimat tiedot ja sosiaaliset taidot. Nämä taidot ja tiedot opitaan muiden työntekijöiden kanssa yhteistyötä tekemällä sekä työn ohessa.
Sosiaalistumista ei voi pitää samana asiana kuin perehdyttämistä. Perehdyttäminen on vain yksi sosiaalistuttamisen työkalu. On vaikea opettaa kuinka organisaatiossa tulisi toimia muiden työntekijöiden kanssa. Tämä siksi, että yritys koostuu monenlaisista ihmisistä. Ei voida antaa yhtä pätevää ohjetta, jonka avulla tulet toimeen kaikkien kanssa.
Tapojen muodostuminen
Yrittäjän uskomukset, oletukset ja arvot toimivat lähtökohtana tavoille. Arvot ja oletukset voidaan iskostaa uusiin työntekijöihin. Yrityksen menestyessä voivat arvot ja oletukset muodostua itsestään selviksi. Jos taas vastaavasti yritys ja sen toiminta ei menesty, laitetaan toimintavat suurennuslasin alle. Tällöin toimintavat toimivat esteenä tai jarruna menestykselle.
Tavan ilmenemisen tukeminen organisaatiossa
Yrityksen arvojen tuominen yrityksen arkeen